Maak wachtwoorden sterker!

Het meest gebruikte wachtwoord voor e-mailadressen is afgelopen jaar wederom “123456”, en dat voor het 8e jaar op rij. En ‘qwerty’ en ‘123456789’ staan ook nog steeds op plek 2 en 3. In dit blog leggen we uit waarom het niet verstandig is om een zwak wachtwoord te gebruiken en hoe u een sterker wachtwoord kunt kiezen.

Wachtwoorden vormen een ernstig veiligheidsrisico. Volgens een recent rapport zijn ruim vier van de vijf datalekken waar hackers bij betrokken zijn, terug te leiden naar zwakke of gestolen wachtwoorden. Als u uw persoonlijke data (en die van uw contacten) dus goed wilt beschermen, is het aanmaken van sterke wachtwoorden de eerste stap.

Wachtwoorden sterker maken

Waarom is een sterk wachtwoord zo belangrijk?

Veel hackers maken gebruik van enorme lijsten met veelgebruikte wachtwoorden. Op basis van ‘trial-and-error’, oftewel brute force aanvallen, proberen ze aan de hand van deze lijsten in te loggen op uw account. In deze lijsten zijn wachtwoorden terug te vinden zoals de eerder genoemde ‘123456’ ‘qwerty, ‘123456789’, etc. Deze lijsten worden continu groter en groter omdat een hack veelal leiden tot extra gegevens waar weer wachtwoorden aan vast zitten. Met deze nieuwe wachtwoorden worden dan weer nieuwe pogingen gedaan op andere systemen. Dat is ook precies de reden om ervoor te zorgen dat een wachtwoord niet vaker gebruikt wordt.

Sterk wachtwoord

Over het algemeen geldt de gouden regel: hoe simpeler u een wachtwoord kunt onthouden hoe makkelijker hackers het wachtwoord kunnen raden of kraken. Een sterk wachtwoord voldoet aan de volgende eisen:

 • minimaal 10 karakters
 • Hoofdletters en kleine letters
 • Eén of meerdere getallen
 • Eén of meerdere leestekens
 • Een sterk wachtwoord wordt maar éénmaal gebruikt
 • Bij voorkeur wordt een wachtwoord elke x maanden gewijzigd (en daarbij iedere keer uniek)

Maak een zin

Er zijn een aantal manieren om een relatief sterk wachtwoord te verzinnen die toch vrij eenvoudig te herinneren is. Een steeds vaker gebruikte methode is het bedenken van een makkelijk te onthouden zin, bij voorkeur met een getal en leesteken erin. De gebruiker pakt hierbij de eerste letter van elk woord en begint de zin met een hoofdletter. Bijvoorbeeld:

Ik woon in Barneveld in het centrum op nummer 3! wordt dan IwiBihcon3!

Veel gebruikte en dus zwakke wachtwoorden zijn:

 • De naam van een kind, huisdier of familielid
 • Geboortedata
 • Geboorteplaats of woonplaats
 • Naam van je favoriete sportclub
 • Namen van feestdagen
 • “123456”, “qwerty”, “wachtwoord”, “password”, “welkom”, “geheim”, “admin”, “abc123”, “iloveyou” en allerlei varianten hierop.

Gebruik een wachtwoordmanager

Een wachtwoordmanager is het beste te omschrijven als een digitale 'kluis' waarin u alle wachtwoorden en gebruikersnamen kunt opslaan. U hoeft dan alleen het wachtwoord van de wachtwoordmanager te onthouden. Uiteraard blijft het wel belangrijk een sterk wachtwoord voor de wachtwoordmanager te kiezen. Een wachtwoordmanager genereert ook automatisch een sterk wachtwoord voor u. De meeste wachtwoordmanagers kunnen tussen verschillende apparaten gebruiken, zoals computer, tablet en smartphone.

Wilt u meer informatie over het gebruik van een wachtwoordmanager, neem dan contact met ons op via onderstaand contactformulier.

Neem contact met ons op

Laat een e-mail achter

Vul onderstaand formulier in en we zullen zo spoedig mogelijk contact met u opnemen

Velden aangeduid met een * zijn verplicht.

CAPTCHA
Deze vraag is om te testen of u geen computer bent om automatisch spam tegen te gaan.

Neem contact met ons op

085 27 33 255