Databeveiliging en AVG blijken grote thema’s te zijn binnen het notariaat en de advocatuur. Dit blijkt uit het juridische IT-brancheonderzoek wat georganiseerd is door Rely. De resultaten van dit onderzoek geven een beeld dat de meerderheid van de kantoren zoekende is hoe ze het meeste uit de IT kunnen halen. Databeveiliging steekt met kop en schouders boven andere uitdagingen. Dit is behoorlijk in lijn met vergelijkbare onderzoeken die eerder zijn afgenomen en is qua timing ook enorm versterkt door de introductie van de AVG en de berichtgeving hieromheen. In gesprekken met onze klanten merken we al dat er nogal wat onduidelijkheid is over de toepasbaarheid van de maatregelen en dat er veel duiding wordt gemist. Zo is pas onlangs duidelijk geworden dat ook kleinere organisaties een verwerkingsregister voor hun klantendata moeten gaan bijhouden. Dat heeft uiteraard impact op de procedures en dagelijkste werkzaamheden, en heeft een directe link met de onderliggende IT die hierin moet gaan ondersteunen.
36% van de tijdsbesteding gaat naar het verhelpen van gebruikersproblemen.
uit het Juridisch IT-brancheonderzoek rapport 2018
Klaar voor de AVG?
Op de stelling “wij zijn volledig voorbereid op de invoering van de AVG” geeft ook slechts een derde van de respondenten hierop een positief antwoord. Een grote groep, zo’n twee-derde, geeft aan dat ze nog niet volledig klaar zijn. Gelukkig wil dat niet zeggen dat ze direct boetes kunnen verwachten. De Autoriteit Persoonsgegevens geeft aan dat ze daar niet direct op uit zijn maar dat ze eerst gaan kijken waarom regels overtreden zijn. Er mag vanuit gegaan worden dat eerst een waarschuwing zal worden gegeven en pas bij het opzettelijk maken van fouten een boete zal volgen.
Juridische branches traditioneel in IT-beheer
De Juridische branches blijken ook behoudend te zijn in de ontwikkelingen van de IT. Zo worden de hosting van kantoorapplicaties en programma’s nog wel uitbesteed, samen met de internetverbinding, maar is de adoptie van cloud-diensten nog niet echt van de grond gekomen. Iets meer dan een kwart van de respondenten gebruikt de private of public cloud actief voor het grootste deel van de applicaties, een bijna even groot deel host dit nog op een server op het eigen kantoor.
Omgaan met veranderingen
Ruim twee-derde van de respondenten geeft aan dat ze goed kunnen omgaan met de veranderingen van buitenaf en geen probleem heeft om de concurrentie te kunnen bijbenen. Bovendien voelt slechts een kwart van de respondenten zich belemmerd in de dagelijkse werkzaamheden door ingestelde beveiligingsregels. Het is echter mogelijk dat dit een rechtstreeks verband heeft met het niet volledig voorbereid zijn op de AVG waarbij het gebrek aan noodzakelijke beveiligingsregels zorgen dat er geen belemmering wordt ervaren.